Posted on

5 dobrých rád pre beh v zimnom období

Beh v zimnom období je pre vaše chodidlá veľkým testom. Či už ide o poľnú alebo asfaltovú cestu, zimu, bahno, dážď, sneh, noc to všetko sú elementy, vďaka ktorým je beh v tomto období nebezpečnejší. Kým však počas zimy veľká väčšina cicavcov uprednostňuje odpočinok v útulnom prístrešku, niektoré dobrodružnejšie druhy naďalej testujú svoje hranice. J

Všetky vyššie spomenuté elementy, vám nepochybne sťažujú beh a to nie len mechanicky, ale sú s nim spojené aj rôzne riziká. Práve kvôli tomu, je nevyhnutné prispôsobiť svoju prípravu, tempo a vybavenie. Vďaka správne zvoleným vložkám vieme priniesť behu pohodlie, bezpečnosť a stabilitu.

Máme pre vás niekoľko tipov od dvoch expertov v zimnom behu: Marie Maligornovej – vedúcej centra SIDAS pre pedikúru a Manu Meyssata – viacnásobného majstra francúzskej stopy a dvojitého víťaza legendárneho SaintéLyon-u.

TRÉNUJTE SVOJU OSTRAŽITOSŤ

„V zime, či už v meste na ceste, alebo v lesnom teréne sa podmienky skutočne zhoršujú s rizikom prudkého nárastu zranení!“ hovorí Marie Maligornová. Chlad, dážď, vietor, sneh značne znehodnocujú terén, takže je klzkejší, nepravidelnejší a chaotickejší.

Viditeľnosť je navyše znížená o skorší súmrak a množstvo opadaných listov, ktoré skrývajú prekážky na vašej ceste od jednoduchých malých dier, po zložité korene či kamene. „Musíte byť obzvlášť ostražití, pretože samotné vybavenie vás pred vyšším rizikom zranení neochráni – ide najmä o vyvrtnuté členky, kvôli nedostatku pozornosti, či zlomeniny súvisiace s pádmi.“

PRISPÔSOBTE SVOJE TEMPO

Vlhký a klzký terén si prirodzene vyžaduje prispôsobenie kroku. Je ťažké vidieť kam dopadajú naše nohy, takže musíme bežať trochu opatrnejšie. Musíme sa mať teda prirodzene o čosi viac na pozore. Manu Meyssata navyše dopĺňa: „Lesná cestička, bahnitá alebo zasnežená zem je tiež viac poddajná. To potom človeka núti meniť spôsob behu, aby dokázal využívať svoju energiu čo najefektívnejšie. Výsledkom je bezpečnejší a úspornejší krok vďaka:

  • skráteniu dĺžky kroku: naše kroky sú trochu kratšie, ale tempo sa mierne zvyšuje. Stručne povedané, robíme viac malých krokov.
  • plochejšiemu dopadu chodidla: bežne využívaný dopad na stred chodidla je pri takomto behu po mäkkej zemi – či už je to sneh alebo blato – príliš nestabilný a energeticky náročný. Efektívnejšie pre vás bude snažiť sa o krok „s ľahšou nohou“, pretože aj keď stratíte energiu a čistú rýchlosť, odmenou vám bude vyššia efektívnosť a priľnavosť.

PRISPÔSOBTE SVOJU PRÍPRAVU

Zmena kroku nevyhnutne vedie k odlišnému svalovému namáhaniu.

S cieľom pripraviť sa na túto adaptáciu kroku sa tak stáva nesmierne dôležitým aj tréning mimo behu. Okrem motivácie pre skvelú fyzickú aktivitu chránenú pred chladom – čo je v zime nezanedbateľná výhoda – posilnenie svalov vám dodá odvahu na odvážnejší beh, s väčšou silou a lepšou rovnováhou.

Príprava sa tiež rozširuje o zahrievanie svalov, čo je viac ako kedykoľvek predtým potrebné, keď prechádzate z tepla vyhriateho priestoru do chladu vášho tréningového prostredia. Naštartovanie svalov bude o niečo dlhšie. Netlačte zbytočne na ne a progresívne vyvíjajte úsilie, inak si koledujete o zranenie!

PRISPÔSOBTE SVOJE TOPÁNKY

Je jasné, že kvalitná výbava je nevyhnutná na zvládnutie drsných zimných podmienok a na zabezpečenie toho, aby beh ostal vaším potešením. Dvojitý víťaz SaintéLyon zdôrazňuje: „Výber obuvi je rozhodujúci. Musí spĺňať dve hlavné kritériá: priľnavosť a priedušnosť.“

Vlhkosť je totiž hlavnou hrozbou pre vaše pohodlie. „Mokré chodidlo sa veľmi rýchlo ochladzuje, čo vytvára nepríjemný pocit, a navyše je viac vystavené riziku pľuzgierov.“ vymenúva Manu. Obuv s nepremokavou membránou, ktorá zabraňuje kontaktu chodidla s vodou, je teda nevyhnutnosťou.

Pokiaľ ide o priľnavosť, na mäkkej či klzkej pôde sú zárezy podošvy nevyhnutne dlhšie a špeciálne prispôsobené na maximalizovanie priľnavosti. Na zľadovatených cestách, kde nestačia takéto topánky, sú preto veľmi praktickým spojencom mačky.

ZAOBSTARAJTE SI KVALITNÉ VLOŽKY DO TOPÁNOK

V zime je potreba tlmenia, pohodlia a podpory chodidiel rovnaká ako v prípade povrchu za normálnych podmienok. „Sú dokonca niekoľkokrát riskantnejšie a nestabilnejšie ako obvykle.“ varuje hlava našich ortopédov.

Tu sa v plnej kráse ukazuje nezanedbateľná pridaná hodnota kvalitných vložiek. Naše produkty boli vyvinuté tak, aby prinášali bezpečnosť, stabilitu a výkon bez ohľadu na ročné obdobie. Vložky predávame v rôznych modeloch, takže si každý bez ohľadu na typ klenby chodidla nájde riešenie, ktoré mu najviac vyhovuje.

STARAJTE SA O SVOJE CHODIDLÁ NA DENNEJ BÁZE

Bez ohľadu na podmienky zostáva hlavným nástrojom bežca chodidlo. To je dôvod, prečo sa mu musí venovať viac pozornosti než ktorejkoľvek inej časti tela, a to najmä v zimnom období. Pre tento účel sme navrhli prírodné alebo elektrické sušiče obuvi, aby ste si boli istí, že zaútočíte na svoj výlet suchými nohami v dezinfikovanej obuvi. Pretože nič nie je pre vaše pohodlie a bezpečnosť horšie ako vlhkosť. Toto sú samozrejme iba niektoré z vecí, na ktoré si v zime treba dávať pozor. Na druhú stranu, pocit z ranného mrazivého objatia prírody, keď si hľadáte svoju vlastnú cestičku, či pokojný večerný beh nostalgickým mestom je niečo, na čo sa nedá netešiť. J