Posted on

O špičkových bežcoch… a pätových bežcoch

Väčšina ľudí si prvý jún automaticky spojí so známym sviatkom. Deň detí však nie je jediná aktivita, ktorú si bolo treba tento rok zapísať do kalendára. Čo sa mňa týka, pripravoval som sa na svoj premiérový štart na Poludnica Run.

Poludnica na Liptove

Poludnica Run sú bežecké preteky uprostred Liptova s traťou kľukatiacou sa Nízkymi Tatrami a s impozantnými výhľadmi na okolitú krajinu. Ich dominantou je Poludnica, rovnomenný vrch na severe Nízkych Tatier s najkrajším výhľadom na okolitú nádheru z celého behu.

Poludnica Run už má medzi bežcami svoje meno – minulý rok sem dokonca ako hosť zavítal aj skvelý ultramaratónec Hayden Hawks zo spojených štátov. Vtedy tu neprekvapivo trhol aj traťový rekord.

Podľa toho, čo sa o tomto behu píše a hovorí, partia okolo Poludnice zlepšuje kvalitu behu každým rokom. Pre mňa to bol premiérový štart na tomto sympatickom, i keď rozhodne nie najľahšom podujatí.

Na šotoline (nad)štandardne pohodlne

Bežalo sa niečo okolo 23 kilometrov, čo pre mnohých nemusí hneď znieť ako niečo špeciálne – trasa však operovala s prevýšením na naše pomery takmer neuveriteľných 1500m+. Prevažnú väčšinu trate tvorila lesná cesta, ale núdza nebola ani o šotolinové cestičky či klasické poľné cesty.

Špeciálna príležitosť si žiada špeciálnu obuv. V topánkach som mal ako vložky konštrukčne vylepšené RUN 3FEET PROTECT MID. Sú to vložky určené predovšetkým pre bežcov, ktorí hľadajú maximálny komfort a ochranu pri každom kroku – teda dokážu zabezpečiť relatívnu pohodu vnútri topánok aj v náročnom teréne.

3D tvar vložiek je určený pre strednú klenbu nohy. Gélový vankúšik v päte zaisťuje tlmenie nárazov na pätovej kosti. EVA materiál pod kĺbmi v prednoží zase napomáha lepšiemu odrazu. Anatomicky tvarovaná podpora pozdĺžnej klenby zaisťuje väčšiu stabilitu pre bezpečný beh – a práve o to vám ide, keď nielenže bežíte po nespevnenom povrchu, ale ešte tie povrchy aj veselo striedate.

Pamätám si, ako ma po predchádzajúcich behoch brušká na nohách boleli ešte aj na druhý deň. To je pocit, ktorý tieto vložky do naozaj značnej miery eliminujú. Ďalším ochranným prvkom je korýtko na päte, ktoré okrem toho, že tlmí nárazy, pomáha aj stabilite chodidla.

Špičkoví… a pätoví bežci

Apropo, päta… môže sa zdať, že beh je univerzálna činnosť, ktorú sme si vyvinuli ešte v čase, keď nás naháňali tigre a medvede, a teda všetci by sme mali vedieť bežať približne rovnako. Ak si však všimnete chodidlá bežcov, zistíte, že niektorí majú tendenciu našliapavať na špičku a iní zase viac na pätu. Tento „štýl“ behu následne ovplyvňuje aj namáhanie rôznych častí chodidla. Na rovinke si tieto rozdiely nevšimnete, ale pozrite sa napríklad, ako bežia „do „ a  „z“ kopca.

Ja patrím medzi pätobežcov. Preto sú moje chodidlá oveľa viac zaťažované pri behu z kopca, kedy noha dopadá na pätu z väčšej výšky – a pomerne tvrdo. Preto viem oceniť, že najmä pri väčších doskokoch na skalách a koreňoch nie je moja noha vystavená takej traume, akú by mala bez tlmenia.

V tomto smere si Protect zaslúži jednotku s hviezdičkou. Pri doskokoch som mal naozaj zreteľný pocit úľavy – je to niečo, na čo si dokonca treba chvíľu zvykať. No nemyslím ten typ pocitu, pri ktorom sa bojíte, ako doskočíte a či to neskončí vyvrtnutým členkom. Práve naopak – vďaka tvarovanej päte zistíte, že pred dopadom máte väčšiu istotu, než pri klasickej plochej stielke.

Ako Protect-y vyhovujú „špičkobežcom“, neviem. Pokúsim sa na test nahovoriť moju známu bežkyňu, ktorá je skôr ten typ a jej chodidlá sú preto viac zaťažené pri opačne naklopenom teréne. Výsledky hodím do niektorého z ďalších článkov.

Testovanie v teréne začína baviť

Beh je pre mňa – tak, ako pre mnohých z vás – v prvom rade o psychickom relaxe, no do istej miery je to vždy aj rozširovanie si praktických poznatkov a skúseností v súvislosti s chodidlami a pohybom.

Preto som si povedal, že budem tieto podujatia využívať na testy vložiek do topánok, aby som vám tak sprostredkoval dojmy človeka, ktorý rád beháva, ale nechce pri tom zbytočne riskovať zdravie. Dúfam, že vám niečo dali a aspoň trochu vám pomohli pochopiť dôležitosť kvalitných vložiek do topánok.

Z behu som si priniesol aj fotku, aby ste verili, že som tam naozaj bol. 

Skúsenosť to bola až vyčerpávajúco poučná, dúfam, že sa na štarte objavím aj budúci rok.

Majo